Zware achterhoedegevechten met tragische afloop

DE WINDE Jan

Jan Eugeen Theophiel De Winde was Merchtemnaar van geboorte. Hij zag het levenslicht op 9 september 1892 en woonde op de Markt in Merchtem als ongehuwde zoon van Theophiel Joseph De Winde en van Maria Sidonia Van Beesen. Vader Theofiel of beter gekend onder de roepnaam Fiel Noille was van beroep horlogemaker en moeder Maria Sidonia was herbergierstier. Als jongeman was Jan lid van de Koninklijke Harmonie St.-Cecilia en voorzitter van de kring “Jonge Toneelliefhebbers”. Zijn indiensttreding als milicien dateerde van 1912.

Zijn dienst ving aan als soldaat 2de klas bij het 9de linieregiment 4/3 of 4de batterij, 15de compagnie. Op 1 augustus 1914 kwam zijn regiment heel snel terecht in de nachtmerrie van de oorlog.

In Luik ontvingen alle soldaten hun vuurdoop in de periode van 4 tot 6 augustus tussen de forten van Boncelles en Embourg en in het gevecht van Sart-Tilman. Het resultaat was een uitgedund regiment dat op 12 augustus in Halen deelnam aan de achterhoedegevechten, vervolgens op 18 augustus in Sint-Margriete-Houtem en Grimde en nadien op 19 augustus in Aarschot.

Het 9e linieregiment nam ook deel aan de drie uitvallen vanuit de sterke verdedigingsgordel rond de vesting Antwerpen.

De derde en laatste uitval begon op 25 september met beschietingen van de cavalerie op de Duitse stellingen nabij Asse en met het opnieuw veroveren van het centrum van Aalst.

Het 9de Linie nam van 26 tot 27 september deel aan de gevechten in Sint-Gillis-Dendermonde en Lebbeke als onderdeel van de vierde divisie en zou nadien terug naar Antwerpen trekken.

Op zaterdag 26 september vond er een uitval plaats vanuit Dendermonde door de vierde divisie en vanuit Buggenhout door de vijfde divisie in de richting van Asse. 

In de voormiddag van 27 september werd er zwaar gevochten nabij de door Belgische soldaten afgebrande Koutermolen in Peisegem. Het resultaat was dramatisch: vier doden en talrijke zwaargewonden en dertien gesneuvelde Duitse soldaten, waaronder een officier.  ‘s Middags rukte het Duitse leger op naar Dendermonde.

Het 9e linieregiment was betrokken bij de verdediging van Antwerpen vanaf 28 september en vocht te Berlaar op 7 oktober tijdens zijn terugtocht vanuit Antwerpen naar de IJzer. Ingegraven  in de omgeving van Steenstrate  (in de nabijheid van Ieper en Diksmuide) werd soldaat Joannes De Winde getroffen door een Duitse kogel. Hij had daarnaast ook  een schedelbreuk en een ingewikkelde breuk van de rechtervoorarm. Met die ernstige verwondingen werd hij overgebracht  naar het Belgisch veldhospitaal l'Océan in De Panne. Ondanks alle zorg stierf hij in het militair hospitaal te Adinkerke op 5 maart 1915 aan de gevolgen van de schedelbreuk. In de administratieve verklaring hieronder vind je de vaststelling van zijn overlijden.