Brouwerij De Block in Peizegem

In deze reeks blikken we terug op de talrijke brouwerijen die groot Merchtem ooit rijk was; en in dit geval ook is. Na de brouwerijen Van Cappellen, Van Ginderachter - Martinas, De Keersmaeker - Belgor, As-Ale en de kleine familiebrouwerijen Stuckens en Sergoyne, hebben we het in dit zesde en laatste deel over de enige nog operationele brouwerij in de gemeente, De Block in Peizegem.

Zevenhonderd jaar biertraditie

Aan de rand van het Buggenhout bos, in 'den Boschkant' en op de scheidingslijn Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, ligt de brouwerij De Block.

De geschiedenis van deze brouwerij gaat terug in de tijd tot de veertiende eeuw, wanneer de eerste brouwersgilden in Brabant opgang maken. Dan verwerft een zekere Henricus De Bloc (zonder k), uit naam van zijn leenmanschap, het brouwersrecht van de Hertog van Brabant en Bourgondië.

Het is echter Louis De Block, tevens maalder en landbouwer en getrouwd met een brouwersdochter uit het landelijke Baardegem, die in 1887 de aanhef zal geven voor de huidige brouwerij De Block. Het is dan één van de zes brouwerijen die Peizegem rijk is.

De hulp van de kinderen, de brouwersstiel alsmaar verfijnend en het werken met plezier, vormden de grondslag voor de traditie die tot vandaag voortleeft in de familie. Het lekkere bier kreeg bijval in en om de gemeente en de joviale en goedhartige brouwersfamilie werd door jong en oud erkend en gewaardeerd. 

De jaren en de generaties volgden elkaar op, in de twintiger jaren met vader Alfons De Block en zijn broers en zussen, later steeds opnieuw door de afwisseling van de wacht. 

De brouwerij gebruikt enkel de fijnste, streekeigen hop- en moutsoorten, kruiden en brouwerij-eigen gistculturen. Bovendien worden de eeuwenoude recepten en tradities steeds weer doorgegeven, als een band die oud en jong verbindt. De kwaliteit als norm staat altijd voorop bij de bieren met klinkende namen als KastaarSatanAbdijbier Dendermonde, Sint-Timotheus, Special 6 enz.

De Block nu

Vandaag brouwt Paul Saerens het bier. Jurist van opleiding en getrouwd met een dochter van familie De Block. Hij wil geen productierecords breken maar kwaliteit brengen. Als man van zijn tijd, ziet hij hoe de wereld één wordt en de grenzen wegvallen. En kijkt hij over de grenzen van Merchtem heen. Opmerkelijk is dat het 'Blockbier' voor 80% naar het buitenland wordt geëxporteerd. Japan (sinds 1982) en Noord-Amerika zijn er de grote afnemers van. Het was ook een fijne zet om in het kader van de 500ste verjaardag van de ontdekking van Amerika een ‘Colombus’-bier te lanceren. Ook in Spanje drinkt men al 40 jaar bier van De Block. Maar daar stopt het niet. Paul Saerens wil zijn bieren voorstellen op een beurs in China en denkt ook aan uitvoer naar Vietnam. Daar kennen ze de Merchtemse steltenlopers al, waarom dus ook niet het Merchtems bier…

De omzet bedraagt op dit ogenblik ongeveer 7.000 hectoliter per jaar.

Biersoorten zijn de amberkleurige Satan Red (8%), de blonde Satan Gold (8%), de (donkere) Satan Black (8%), Satan White (4,7%), Dendermondse Tripel (8%) en de (goudblonde) Kastaar (5,5%).

Info op de drietalige website: https://www.brewerydeblock.com/nl/.

Gilbert Roels namens Heemkring Soetendaelle

Brouwerij De Block en het brouwershuis, waarin ook een museum is ondergebracht