De brouwerijen Stuckens en Sergoynne

 In deze reeks blikken we terug op de talrijke brouwerijen die groot Merchtem ooit rijk was. Na de brouwerijen Van Cappellen, Van Ginderachter - Martinas, De Keermaeker - Belgor en As-Ale, hebben we het in dit vijfde deel over de kleine familiebrouwerijen Stuckens en Sergoynne. Daarvoor gaan we terug naar het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw.

Stuckens

Aan de Krekelendries stond rond 1800 de brouwerij en stokerij van pachter Judocus Van Overstraeten. Rond 1847 koopt Jan Benedikt Van Hamme de gebouwen over en begint er zijn brouwerij. Op 20 februari 1876 koopt Eduard Stuckens op zijn beurt voor 40.000 frank de gebouwen over. De brouwerij zal tot circa 1930 in werking blijven. Wat wil zeggen dat men er 83 jaar lang bier heeft gebrouwd. Nadien vormt men het complex om tot woningen, die in de jaren 1960 worden gekocht door (Al)Fred George, de concessiehouder van de ernaast gelegen Ford garage. De toonzaal van de garage en het erboven gelegen appartement zijn sinds begin deze eeuw een beschermd monument en bouwkundig erfgoed. De woningen worden omstreeks 1993 gesloopt. De brouwerij bevond zich tussen de huidige nummers 8 en 14.

Sergoynne

De brouwerij van Sergoynne was gevestigd in de Gasthuisstraat (nummer 9). De gebouwen in U-vorm (oorspronkelijk een gesloten hoeve) zijn vanaf 1823 in gebruik door olieslager Laurent Vermoesen en bierverkoper Jan-Baptist Verspecht. In het midden van de 19de eeuw komt het gebouw in handen van de familie Sergoynne. Olieslager Jan-Baptist Sergoynne registreert in 1867 een uitbreiding van de oliemolen. In 1898 laten zijn weduwe en kinderen de gesloten hoeve gedeeltelijk reconstrueren en een gedeelte van de gebouwen doet dienst als stoombrouwerij. Rond 1903 zou de Jan-Baptist zijn zoon, Jozef Sergoynne (eveneens een olieslager) de brouwerij opgestart hebben. Vanaf 1913 startte hij, met de hulp van zijn zoon Frans, de brouwerij Victoria. De brouwerij zou tot 1925 operationeel blijven. Daarna schakelde men over naar een bierhandel, die tot 1950 uitgebaat bleef. Van 1976 tot 1982 deed het woonhuis ook dienst als tijdelijk gemeentehuis tijdens de afbraak van het oude en de bouw van het nieuwe gemeentehuis aan de Nieuwstraat.

De brouwerij Sergoynne/Victoria was rond de eeuwwisseling één van de zes brouwerijen in Merchtem en Peizegem.

Of de brouwerij AB Inbev bij het lanceren van het blonde, 8,5° sterke Victoria bier in 2020 inspiratie gevonden heeft bij de brouwerij Sergoynne/Victoria, hebben we niet kunnen achterhalen…

Gilbert Roels namens Heemkring Soetendaelle

Bronnen: Inventaris Erfgoed Vlaanderen, Raf Asselman.

 Wat nu nog rest van de gebouwen van brouwerij Sergoynne/Victoria in de Gasthuisstraat.