Brouwerij Belgor in Brussegem
In deze reeks blikken we terug op de talrijke brouwerijen die groot Merchtem ooit rijk was. Na de brouwerijen Van Cappellen en Van Ginderachter - Martinas hebben we het in dit derde deel over de brouwerij Belgor
De brouwerij Belgor is, zoals bijna alle brouwerijen dat oorspronkelijk waren, een familiebedrijf. Verbonden met de naam De Keersmaeker, al dan niet met een c voor de laatste k. Bij de ene bron vinden we De Keersmaecker met c, bij de andere De Keersmaeker zonder c. Heeft het iets te maken met de – soms nogal feestelijke – geboorteaangiftes bij de “burgerlijke stand” (nu dienst burgerzaken)? Feit is wel dat in die tijd brouwers vaak hun job combineren met het burgemeesterschap. Dus een beetje “wiens bier men drinkt…” als variante op het gezegde “wiens brood men eet…”.
Brouwerij Belgor kent haar oorsprong als brouwerij “Het Bourgondisch Kruis”. In 1806 opgericht door Gustave De Keersmaecker in een gebouw met huisnummer 15 van de Brussegemstraat (nu Brussegemkerkstraat). In het midden van de 19de eeuw is Carolus De Keersmaecker (1831-1880) brouwer en tevens burgemeester van Brussegem. Carolus is de zoon van Franciscus De Keersmaecker, burgemeester van Hamme. Zijn zoon Jan-Baptist de Keersmaecker (1867-1920) neemt de brouwerij over van Carolus en is tevens burgemeester van Brussegem van 1885 tot 1920. Hij trouwt met zijn nicht Barbara Leonie De Keersmaecker. Jan-Baptist wordt op zijn beurt als brouwer opgevolgd door Hendrik-Leon De Keersmaecker (1909-1942). De volgende in het rijtje is Gustave De Keersmaeker, die in 1933 burgemeester wordt. Op 11 juli 1971 volgt Henri De Keersmaeker zijn vader Gustave op. Hij is meteen de laatste burgemeester van Brussegem. En zal na de fusie met Merchtem (vanaf 1977) in die gemeente ook nog schepen worden. Het zijn op dat moment ook Henri en zijn broer Jean die de brouwerij leiden.
In 1971 wordt Belgor overgenomen door brouwerij De Keersmaeker uit Kobbegem, vooral bekend van de Mort Subite geuze en kriek. Dat zal zo blijven tot Belgor in 1989 haar brouwactiviteiten stopt. De laatste bieren worden verkocht rond 1990. In 1989 opent Jean De Keersmaeker (de broer van Henri) drankencentrale Belgor, die in 2014 na 25 jaar en wanneer Jean met pensioen gaat, de deuren sluit.
Van de oorspronkelijke gebouwen uit 1806 blijft vandaag niets meer over. De brouwerijtoren, die nu omgevormd is tot woongelegenheden, dateert van 1937-38. De aftrekkerij van 1948-49.
Bieren
Belgor was vooral bekend als lambiekbrouwerij. Lambiek (of lambic), het oerbier als basis voor de echte geuze en kriek gemaakt met echte Schaarbeekse krieken. Lambiek werd in die tijd in de cafés met een kruik uit de kelder gehaald. En was in elk Brussegems café te krijgen. Vanzelfsprekend brouwde Belgor ook faro (op basis van lambiek) geuze en kriek. En na de eerste wereldoorlog volgden lokale bieren als Speciale Belgor, Super Belgor en Super Speciale Belgor. In groene flessen. Een deel van de hop werd gekweekt door de familie Roseleth uit Hekelgem (Gustave de Keersmaeker was gehuwd met Emilie Roseleth). En de mout werd gehaald bij een broer van Gustave, die in Mollem een gerstmouterij had.
Gilbert Roels namens Heemkring Soetendaelle
Bronnen: heel wat archieven, voormalig burgemeester Henri De Keersmaeker, voormalig gemeentesecretaris Pol Asselman.