Heemkring Soetendaelle stippelde in het verleden in onze gemeente verschillende wandelpaden uit, met veel aandacht voor natuur en heemkunde.
In chronologische volgorde zijn dat:
- Hellepad april(1972)
- Hoboschpad(1973)
- Kouterpad(1974)
- Pensopad(1980)
- Vrijheidspad(1988)
- Wolvendaalpad
Sommige van die wandelpaden zijn in onbruik geraakt of in mindere of meerdere mate gewijzigd. Op een uitzondering na, zoals het Hellepad, zijn ze ook niet meer bewegwijzerd. Daarnaast zijn er verschillende nieuwe paden uitgetekend.
Met de komst van het wandelknooppunten-netwerk van de Brabantse Kouters, een paar jaar terug, zijn bijna alle wandelpaden nu te volgen via knooppunten. Dat netwerk is een realisatie van Toerisme Vlaams-Brabant en de vzw Regionaal Landschap Brabantse Kouters (RLBK), waar de gemeente Merchtem lid van is. Meer info: www.brabantsekouters.be
Een overzicht van de bestaande wandelpaden vind je hieronder. Met telkens (als die er is) een link naar het knooppunten netwerk van de Brabantse Kouters. Over een aantal routes is er eveneens een reportage met beschrijving & foto’s verschenen in de Wandelkrant (www.wandelkrant.be). In dat geval is tevens de link naar de reportage vermeld. In de Wandelkrant-reportages vind je ook steeds een link naar een Routeyou file, waarop dan weer links naar bezienswaardigheden kunnen geopend worden (met onder andere info van Onroerend Erfgoed Vlaanderen) . Verschillende van de routes zijn ook gemeentegrens-overschrijdend.
- August De Boeck wandeling
- Banmolenwandeling
- Callariswandeling
- Dertien Bunderswandeling
- Foeksenboswandeling
- Hellepad
- Pakespad
- Peizegemwandeling
Van alle paden is ook een GPX track downloadbaar, voor wie met GPS wil wandelen.
Een overzicht met een aantal suggestiewandelingen in de Brabantse Kouters is te vinden op de site van Toerisme Brabant: www.toerismevlaamsbrabant.be/thema/dewandelprovincie/brabantse-kouters
Tijdens de wandelingen zie je regelmatig een bewegwijzering met horizontale witte en rode of gele en rode balken. De wit-rode tekens betekenen dat je het parcours volgt van het Grote Routepad 128 (Vlaanderenroute) of het Grote Routepad 126 (Mariekerke - Membre-sur-Semois). De GR128 loopt van Wissant (Witzand) aan de Franse Opaalkust tot het Duitse Aken over een afstand van zowat 650 km. De GR126 loopt over een afstand van 243 km van Mariekerke aan de Schelde via Brussegem en Brussel naar Membre-sur-Semois.
De met gele en rode strepen bewegwijzerde streek-GR Groene Gordel is een 145 km lange wandelroute rond de Brusselse agglomeratie. In Merchtem loopt de route langs Ossel, Hamme en Brussegem. Info: www.groteroutepaden.be/nl/streek-gr-groene-gordel.